Doorgaan naar hoofdcontent

Harlingen

Harlingen is één van de mooiste steden van Friesland en tevens een belangrijke havenstad. Harlingen verbindt de eilanden Vlieland en Terschelling met het vaste land.

Er valt veel te ontdekken aan deze prachtige stad. Behalve een haven heeft Harlingen vele monumentale gebouwen, een leuk centrum, musea en goede horecagelegenheden. Al wandelend door straten en steegjes zie je een deel van de verdedigingswerken, de grachtgordels en oude pakhuizen. Een van de monumentale pareltjes is het stadhuis van Harlingen. Dit prachtige gebouw vind je aan de Noorderhaven.

Stadhuis Harlingen

Muurschilderingen Harlingen

De Blauwe Hand is één van de oudste en best bewaarde pakhuizen van Harlingen. Het pand uit 1647 heeft een prachtige trapgevel. In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Daarna heeft er een wijnhandel gezeten. Tegenwoordig zit hier eetcafé Nooitgedagt. Je kunt hier terecht voor lunch en diner. Een echte aanrader.

Eetcafé Nooitgedagt - Harlingen

De oude buitenhaven ligt als een spin in het web tussen de Noorderhaven, de Zuiderhaven en de Havenmond die uitkomt in de Waddenzee. Van hieruit vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Rechts ligt restaurant het Havenmantsje, dat ooit dienst deed als kantongerecht. Daarvoor stond hier de Leeuwenburg, het gebouw van de Friese Admiraliteit.

Oude Buitenhaven - Harlingen

De oudste brug van Harlingen is een nationaal monument en heet de Zakkendragerspijp. De
halfronde gemetselde lage boogbrug heeft ijzeren balusterleuningen. Je vindt de brug op het einde van de Voorstraat, bij het Noordijs.

Zakkendragerspijp - Harlingen

Simon Vestdijk is een Nederlandse schrijver en geboren in Harlingen. In een serie van acht boeken beschrijft Vestdijk zijn eigen leven aan de hand van de hoofdpersoon Anton Wachter. De eerste vier delen spelen zich af in Lahringen. Harlingen dus. Beeldhouwster Suze Boschma-Berkhout heeft een beeld van Anton Wachter gemaakt, dat aan de Voorstraat in Harlingen staat. 

Standbeeld Anto Wachter - Harlingen

De Noorderhaven en Zuiderhaven zijn jachthavens. De Zuiderhaven is bestemd voor vaste ligplaatshouders en de Noorderhaven voor passanten. De Noorderhaven ligt in de directe nabijheid van horecavoorzieningen.

Noorderhaven - Harlingen

In het Hannemahuis staat de rijke geschiedenis en cultuur van Harlingen centraal. Je vindt hier veel scheepvaart, tegel- en aardewerkindustrie, zilver, klokken, stadsgezichten en Vestdijk. Naast objecten is er ook bewegend beeld.

Hannemahuis - Harlingen

De zomer van 2018 belooft een speciale zomer te worden. Harlingen is dan gastheer van Sail Harlingen, waarin ’s werelds mooiste tallships zijn te bewonderen. De schepen varen na hun race Harlingen binnen op 3 augustus 2018,

Sail Harlingen

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be