Doorgaan naar hoofdcontent

Den Haag in 1 dag

Den Haag is de derde stad van Nederland. Hoewel het niet de hoofdstad van Nederland is, heeft het wel die rol. Hier zetelt de regering, is het de plaats waar bijna alle ambassades en ministeries zitten en is het de standplaats van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Ook is Den Haag de residentie van het Koninklijk Huis.

Den Haag heeft een prachtige kustlijn, bestaande uit stranden en duinen met twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin.
Den Haag is een oude stad met veel monumenten, musea, pleinen, horeca en attracties. Hieronder een selectie van bezienswaardigheden die ik tijdens een dagje Den Haag heb bezocht.

Plein - Den Haag

Het gebied rond De Hofvijver, met als topattracties het Mauritshuis, het Binnenhof, het Torentje en natuurlijk de Hofvijver zelf, is de plek waar Den Haag is ontstaan. Ooit bestond deze plek uit een meertje met een kasteel, maar inmiddels is Den Haag uitgegroeid tot het machtscentrum van Nederland.

Hofvijvergebied - Den Haag

Onderstaand schilderij maakt deel uit van de collectie schilderijen die in Het Mauritshuis zijn te bewonderen. Het overgrote deel van de schilderijen komt uit de 17e eeuw. Hoewel het meisje met de parel en het Puttertje de topstukken en publiekstrekers zijn in dit museum vond ik onderstaande bellenblazende jongen erg mooi.

Bellenblazende jongen - Mauritshuis Den Haag

Eeuwenlang was de Gevangenpoort de gevangenis van het machtige Hof van Holland. Tegenwoordig is de Gevangenpoort een museum waarin het spannende verhaal van misdaad en straf uit lang vervlogen tijden wordt verteld. Je ziet en beleeft hoe criminelen ooit werden behandeld. Ook vind je hier informatie over de straffen van toen, de martelmethoden en verschillende vonnissen. 


Gevangenpoort - Den Haag

Langs de Hofvijver staan ruim honderd monumentale bomen. De eerste werden 800 jaar geleden geplant. De oudste die hier nu nog staan zijn in 1920 geplant. Er staan 77 Hollandse linden, 21 rode kastanjes en 4 paardekastanjes.

Monumentale bomen Hofvijver - Den Haag

Chinatown is de Chinese buurt van Den Haag en heeft een eigen herkenbare entree. Chinatown is een mix van Chinese, Japanse en Indonesische culturen. Je vindt hier talloze toko's, Chinese restaurants, eethuisjes en Chinese supermarkten.

Chinatown - Den Haag

Het Binnenhof behoort met de Ridderzaal, het Torentje van de minister-president en de Hofvijver tot de meest herkenbare plaatsen van Nederland. Het Binnenhof is het centrum van de Nederlandse politiek. Neem plaats op een van de bankjes, geniet van de mooie gebouwen en proef vooral een echt Italiaans ijsje van de ijscoman op het plein.

Binnenhof - Den Haag

Winkelen in stijl doe je in de overdekte Passage. Het is de oudste winkelpassage van Nederland en staat op de UNESCO-lijst. De Passage is speciaal gebouwd voor het ‘chique' winkelen. De chique winkels, gezellige horecagelegenheden en het Novotel, waarvan  De Passage als het ware de lobby vormt en omgekeerd, liggen in een prachtig decor van arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels.

Passage - Den Haag

De Grote Markt straalt een gezellige en gemoedelijke sfeer uit. Aan het plein bevinden zich diverse horecagelegenheden. De Grote Markt draagt ook het etiket 'PopHotSpot'. Onder deze naam vinden het hele jaar door liveconcerten plaats.

Grote Markt- Den Haag

In een lommerijke omgeving op een van de mooiste plekjes van Den Haag ligt Hotel des Indes. Het werd in 1858 als woonhuis gebouwd en sinds 1881 is het een hotel. De naam van het 5 sterrenhotel is geïnspireerd op het destijds beroemde Hotel des Indes in Batavia. Neem een kijkje binnen en waan je terug in de Gouden Eeuw. Loop vanaf het hotel even door de Denneweg. De oudste weg van Den Haag heeft zich ontwikkeld tot een moderne eigentijdse buurt met een rijk verleden. Geniet vooral van de mode- en lifestylezaken, een grote keuze aan cafés, restaurants en terrassen en van diverse beroemde culturele instellingen. Ik lunchte bij Walter Benedict.

Hotel des Indes - Den Haag

Zin in een tussendoor snack, dan ben je bij het Frites Atelier van Sergio Herman of bij Bram Ladage op het juiste adres.

Frites atelier Amsterdam - Den Haag

Wie kent niet het kinderliedje 'In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje'. Jantje staat langs de Hofvijver en wijst naar de Parlementsgebouwen. Haags Jantje is het meest geliefde beeldhouwwerk van Den Haag.

Haags Jantje - Den Haag

Den Haag is een van de weinige steden in Nederland die nog een Bijenkorf heeft. Voor wie van luxe winkelen houdt vindt hier veel artikelen van bekende designermerken, zoals horloges, parfum, keukenartikelen, schoenen, tassen  en elektronica. Altijd leuk om hier even rond te dwalen.

Bijenkorf Den Haag

Herinner je gister, droom van morgen, maar leef vandaag! Dat is de slogan van restaurant LEEF aan de Lange Houtstraat 25. Hier kun je onbeperkt tapas eten, en kun je net zo lang blijven zitten als je wilt. De tapas is zeer verfijnd. Een aanrader.

Tapas bij LEEF - Den Haag




Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be