Doorgaan naar hoofdcontent

Fotoblog Voorne-Putten

Landal Ouddorp Duin is een heerlijke uitvalbasis om de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland te ontdekken. Ik was er een week met mijn vriendin en hond. Geniet van dit fotoblog met tips van dit mooie stukje Nederland.

Voorne-Putten behoort tot de Zuid-Hollandse eilanden en heeft totaal 150.000 inwoners. Kenmerkend voor de regio zijn niet alleen de vele stranden en recreatiegebieden, maar ook de historische bezienswaardigheden en gezellige winkellocaties. De bekendste steden zijn Brielle en Hellevoetsluis

Brielle is een historische vestingstad en als zodanig herkenbaar aan de muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken die de stad omringen.
Brielle heeft na Harlingen de meeste monumenten per inwoner van Nederland. De ruim 400 monumenten zijn onmogelijk om in een dag te bezoeken. Wij hebben een selectie ervan tijdens een wandeling gezien : de Jacobskerk, het Asyl voor oude en gebrekkige Zeelieden, het Merulaweeshuis, het Arsenaal en de Infirmerie, de Geuzenkerk, de Sloepenloods met de panden rond de mooie Maarland-haven, de molen en de vestingwerken uit 1713.

Markt - Brielle

Wie kent Brielle niet uit de geschiedenisboekjes. Hier verloor de hertog van Alva op 1 april 1572 Den Briel aan de watergeuzen en werd zo de eerste stad van de Nederlanden die bevrijd werd op de Spanjaarden. In het historisch museum is er een tentoonstelling gewijd aan de 80-jarige oorlog. In de opstelling van het museum neemt de inname van den Briel op 1 april 1572 een prominente plaats in.


Tentoonstelling 80-jarige oorlog - Brielle

De Kleine of Jacobskerk is de voormalige kapel van een ziekenhuis en dateert uit de 15e eeuw. Nu is er een dokterspraktijk gehuisvest. De gotische Catharijnekerk is de belangrijkste kerk van Brielle. De kerk is om financiële redenen nooit helemaal afgebouwd.

Sint Jacobskerk                                         Brielle                                 Sint Catharijnekerk

De sloepenloods is een loods die werd gebouwd in opdracht van de Genie 3de Commandement te Brielle, ten behoeve van een sinds 1870 in de stad gelegerd detachement van de Torpedocompagnie. De voor-en achtergevel zijn versierd met rondboogfriezen in gele baksteen. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als clubgebouw van de schietvereniging.

Sloepenloods - Brielle

Het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden is een gebouw dat oorspronkelijk veertien hofjeswoningen telde met elk symmetrisch ingedeelde vleugels rondom een open plantsoen. De rijk gedecoreerde hoofdvleugel bevat o.a. een klokketoren met vergulde windwijzer en een balustrade.

Asyl voor oude en gebrekkige Zeelieden - Brielle

Hellevoetsluis is een oud vestingstadje aan het Haringvliet. Het was vroeger vooral een legerplaats en marinehaven. Kazerne Fort Haerlem, de opgeknapte bunkers rondom de vesting, een kruittoren en de barakken in de vesting herinneren eraan dat de stad een rijksbeschermd stadsgezicht geniet.

Jachthaven en molen - Hellevoetsluis

Tegenvoordig is Hellevoetsluis nog steeds een havenplaats, maar dan alleen nog voor recreatie.
De vesting heeft twee musea, het Nationaal Brandweermuseum en de Oudheidskamer. Daarnaast vind je in dit deel twee korenmolens, een watertoren uit 1896 en een moderne jachthaven.

De Waag - Hellevoetsluis


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La