Doorgaan naar hoofdcontent

Private Game Reserve Botlierskop

Onze laatste reis door Zuid-Afrika begon bij de wijnboerderijen van Franschhoek en van daaruit volgden we Route 62 naar Montagu en Oudtshoorn. Via de Tuinroute en Route 44 eindigden we in Kaapstad. In ons schema wilden we ook graag naar een wildpark, maar ja, de echte wildparken zitten in het noorden. Gelukkig zijn er alternatieven in het zuiden. Botlierskop bij Mosselbaai is een private game reserve dat een unieke Zuid-Afrika safari-beleving verzekert. Dat wilde ik graag meemaken.


Vanaf de N2 is het nog 7 kilometer naar het park, waarvan de laatste 3 kilometer over een onverharde weg. Grasland en dichte begroeiing wisselen elkaar af. Langzaam begint het safarigevoel naar boven te borrelen. Bij het zien van de lodge krijgen we een kippevelmoment. De omgeving en de omringende gebouwen met geparkeerde safaritrucks stralen een Out of Africa gevoel uit.


Nadat we ons bij de ranger geregistreerd hebben, rijden we door het toegangshek de heuvel op naar de ingang van de lodge. Hier worden we verwelkomd met een verfrissende handdoek en een drankje. De autosleutels lever ik in want die heb ik tijdens het verblijf niet nodig. De koffers zullen straks in onze accommodatie staan. Het doel is om de bezoeker zoveel mogelijk in de watten te leggen en het gevoel te geven dat het hem aan niets ontbreekt. Ik hou ervan.


De lunch gebruiken we op het buitenterras met uitzicht op de rivier. We worden al direct getrakteerd op wild. Bij de rivier loopt een kudde impala's. Na de lunch worden we naar onze tented lodge gebracht met een golfkarretje. Deze ligt prachtig verscholen in het struikgewas aan de rivier. Je waant je hier in de bush en proeft de Out of Africa-sfeer. Iets verderop kijkt een waterbok ons gelaten aan.
Op het bed ligt een mooie kaart van Lindi, waarin ze ons welkom heet in dit kleine paradijs op Aarde.


Om 15.00 uur melden we ons voor een drie uur durende safari. We nemen plaats achterin de jeep. Voor ons zitten nog zes gasten van diverse nationaliteiten. Gelukkig zit het met eten en drinken wel goed ;-)


Het gebied is heuvelachtig, veelal kaal en het aantal dieren is beperkt. De enige vleeseters zijn een paar leeuwen. Zij worden nog apart gehouden van de rest, maar zullen op termijn weer kunnen jagen. Daarnaast zien we o.a. diverse bokken, neushoorns, een olifant, gnoes, elanden, zebra's en giraffes. Na twee uur maken we een stop. We mogen uit de safari-jeep en terwijl we wachten tovert de ranger allerlei Afrikaanse lekkernijen uit een grote box: biltong, koekjes, chips, gedroogd fruit en zoetigheden, sterke drank en amarula, de Afrikaanse Baileys. We genieten van het uitzicht op een drietal giraffes.


Na een half uurtje beginnen we aan het laatste deel van de safari. Even na zessen zijn we terug en kijken we terug op een geslaagde safari. Terug in onze tent is het licht voor ons aangedaan, staat er port en water klaar en ligt er noga op het bed. Ik neem plaats aan het bureau, schenk me een port in en schrijf een stukje voor deze blog. Ik voel me net Robert Redford. We genieten van de buitendouche die mooi verscholen ligt achter de tent. Na opgefrist te zijn bellen we de receptie om ons op te halen voor het diner.


Het diner is prima in orde. Na het voorgerecht kunnen we kiezen van het uitgebreide buffet: fruit, groente, aardappels en een ruime keuze uit vis en vlees waaronder krokodil, gemsbok en struisvogel. Ook met de toetjes zit het hier wel goed net als in de rest van Zuid-Afrika overigens. Vooral de cheesecake en worteltaart zijn toppers in Zuid-Afrika. 


Na een donkere nacht worden we bij het eerste licht gewekt door de ibissen. Hun indringende geluid werkt als een goede wekker. We ontbijten vroeg om daarna nog te genieten op het terras van het uitzicht. Uiteindelijk moeten we uitchecken en kort daarna vertrekken we naar onze volgende bestemming.


Het was een onvergetelijke ervaring waarin we zeker een mooie herinnering aan over houden. Mede dankzij het personeel hadden we een onbezorgde 24 uur in Botlierskop. Het is een leuke onderbreking tijdens het reizen in de Westkaap waarin je de kans hebt om wildlife te zien. Verwacht geen Krugerpark, maar de ambiance van de lodge en de tenten waarin je overnacht, geven je wel een echt Out of Africa-gevoel. Lindi heeft gelijk: het is een stukje paradijs op Aarde.

   

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be