Doorgaan naar hoofdcontent

Samos - culinair

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. De Griekse keuken met haar heerlijke gerechten is hier een voorbeeld van.

De Griekse keuken is bekend om haar souvlaki, keftedes en gyros, maar ook de Griekse ovenschotels zoals moussaka en briam zijn beroemd. Hieronder een paar heerlijke Griekse gerechten. Kali orexi, eet smakelijk!

Spinazietaart

Benodigdheden: 1 kilo spinazie, 6 lente-uitjes, 1 el dille, olijfolie, bladerdeeg, zout en peper, peterselie

Bereiding: verwarm olie in de pan en fruit de uitjes. Was de spinazie, grof snijden en 15 min. koken in water. Roer de dille er door.
Doe drie met olie bestreken laagjes bladerdeeg in een ovenschaal. Voeg de spinazie met dille, zout en peper toe. Dek het geheel af met opnieuw met olie bestreken laagjes bladerdeeg. Bak de taart 45 min op 150 graden. Strooi aan het eind wat kaas of feta over het gerecht. Voeg ter garnering wat peterselie toe.

Spinazietaart

Tonijnsalade

Benodigdheden: tonijn, ui, olijven, olijfolie diverse groenten als paprika, komkommer, sla, mayonaise, ketchup, peper en zout

Bereiding: verdeel de tonijn en groenten op een bord. Besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Maak het af met een sausje van mayonaise en ketchup.

Tonijnsalade

Briam

Briam is een boeren groenteprutje uit de oven.

Benodigdheden (2 pers.): 300 gr. aardappels, halve courgette, halve aubergine, 2 tomaten, 1 paprika, 1 ui, olijfolie, tl. munt, 1 tl. peterselie, zout en peper

Bereiding: schil de aardappels en maak de groenten schoon. Kook de aardappels 15 minuten en verwarm de oven op 160 graden. Snijd intussen de groenten en meng ze. Voeg zout en peper toe. Doe wat olijfolie en een beetje water in een ovenschaal. Doe de groenten en de aardappels er in. Laat het geheel in 90 minuten in de oven. Controleer of het niet aanbrandt. Strooi er tien minuten voor tijd nog wat Parmezaanse kaas over of wat feta bij het opdienen.

Briam

Aubergineschotel

Benodigdheden (2 pers.): 2 aubergines, 2 uien, 2 rijpe tomaten, 1 el. fijngehakte peterselie, 1 tl. fijngehakte munt, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker, 1 tomaat in plakjes

Bereiding: Snij de aubergines in plakken en zet ze 1 uur in zout water (tegen de bittere smaak). Bak ze daarna in olijfolie. Verwarm de oven op 160 graden. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui en voeg de fijngesneden tomaten, peterselie, munt en de knoflook toe. Laat het 20-30 minuten sudderen.
Leg het mengsel in een ovenschaal en top het af met een plakje tomaat. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Dien het gerecht op met bijv. feta of strooi 5 minuten voor tijd wat geraspte kaas over het gerecht. Strooi als laatste ter garnering peterselie over het gerecht.

Aubergineschotel

Gevulde courgette

Benodigdheden (2 pers.): 2 brede courgettes, 1 ui, 2 rijpe tomaten, 1 el. tijm, 1 el. fijngehakte peterselie, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker en een kopje rijst.

Bereiding: Snij de courgette in de lengte door en hol hem uit. Bewaar het vruchtvlees. Verwarm de oven op 180 graden, maak een snee in de tomaten en dompel ze in kokend water. Laat ze na 5 minuten schrikken met koud water en haal het vel eraf. (een blik gepelde tomaten kan ook :-))
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg de gepelde tomaten, peterselie, tijm, de knoflook, de suiker en het vruchtvlees van de courgette toe. Laat het 20-30 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Zet intussen de uitgeholde courgette alvast in de warme oven. Vul de courgette en laat zet het geheel nog een half uur in de oven. Kook intussen de rijst en dien het samen op. Strooi er aan het eind nog wat peterselie over.

Gevulde courgette

Baklava

Benodigdheden: flinterdun bladerdeeg, 2 kopjes amandelen, 1,5 kopje boter, 0,5 kopje suiker, 1 el. kaneel
Voor de siroop: 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, 2 kopjes water, kaneel, 1 tl kruidnagel

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng de amandelen, suiker en kaneel in een kom. Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar vellen ingevet bladerdeeg in. Vervolgens een deel amandelmengsel en ingevette bladerdeegvelletjes afwisselen. Sluit af met 6 bladerdeegvelletjes. Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de bovenkant (dun insnijden) en besprenkel het met een beetje water. Zet de ovenschaal een uur in de oven.
Siroop maken: water, kruiden, honing en suiker in een pannetje 15 minuten koken.

Laat de baklava afkoelen en giet de hete siroop erover. Snijd de baklava in stukken op de ingesneden lijnen. Geniet van dit heerlijk nagerecht,

Vervang ook eens de amandelen met walnoten of pistachenoten

Baklava

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be