Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.
Na 15 jaar was ik weer op Samos en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. De Griekse keuken met haar heerlijke gerechten is hier een voorbeeld van.
De Griekse keuken is bekend om haar souvlaki, keftedes en gyros, maar ook de Griekse ovenschotels zoals moussaka en briam zijn beroemd. Hieronder een paar heerlijke Griekse gerechten. Kali orexi, eet smakelijk!
Bereiding: verwarm olie in de pan en fruit de uitjes. Was de spinazie, grof snijden en 15 min. koken in water. Roer de dille er door.
Doe drie met olie bestreken laagjes bladerdeeg in een ovenschaal. Voeg de spinazie met dille, zout en peper toe. Dek het geheel af met opnieuw met olie bestreken laagjes bladerdeeg. Bak de taart 45 min op 150 graden. Strooi aan het eind wat kaas of feta over het gerecht. Voeg ter garnering wat peterselie toe.
Bereiding: verdeel de tonijn en groenten op een bord. Besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Maak het af met een sausje van mayonaise en ketchup.
Benodigdheden (2 pers.): 300 gr. aardappels, halve courgette, halve aubergine, 2 tomaten, 1 paprika, 1 ui, olijfolie, tl. munt, 1 tl. peterselie, zout en peper
Bereiding: schil de aardappels en maak de groenten schoon. Kook de aardappels 15 minuten en verwarm de oven op 160 graden. Snijd intussen de groenten en meng ze. Voeg zout en peper toe. Doe wat olijfolie en een beetje water in een ovenschaal. Doe de groenten en de aardappels er in. Laat het geheel in 90 minuten in de oven. Controleer of het niet aanbrandt. Strooi er tien minuten voor tijd nog wat Parmezaanse kaas over of wat feta bij het opdienen.
Bereiding: Snij de aubergines in plakken en zet ze 1 uur in zout water (tegen de bittere smaak). Bak ze daarna in olijfolie. Verwarm de oven op 160 graden. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui en voeg de fijngesneden tomaten, peterselie, munt en de knoflook toe. Laat het 20-30 minuten sudderen.
Leg het mengsel in een ovenschaal en top het af met een plakje tomaat. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Dien het gerecht op met bijv. feta of strooi 5 minuten voor tijd wat geraspte kaas over het gerecht. Strooi als laatste ter garnering peterselie over het gerecht.
Bereiding: Snij de courgette in de lengte door en hol hem uit. Bewaar het vruchtvlees. Verwarm de oven op 180 graden, maak een snee in de tomaten en dompel ze in kokend water. Laat ze na 5 minuten schrikken met koud water en haal het vel eraf. (een blik gepelde tomaten kan ook :-))
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg de gepelde tomaten, peterselie, tijm, de knoflook, de suiker en het vruchtvlees van de courgette toe. Laat het 20-30 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Zet intussen de uitgeholde courgette alvast in de warme oven. Vul de courgette en laat zet het geheel nog een half uur in de oven. Kook intussen de rijst en dien het samen op. Strooi er aan het eind nog wat peterselie over.
Voor de siroop: 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, 2 kopjes water, kaneel, 1 tl kruidnagel
Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng de amandelen, suiker en kaneel in een kom. Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar vellen ingevet bladerdeeg in. Vervolgens een deel amandelmengsel en ingevette bladerdeegvelletjes afwisselen. Sluit af met 6 bladerdeegvelletjes. Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de bovenkant (dun insnijden) en besprenkel het met een beetje water. Zet de ovenschaal een uur in de oven.
Siroop maken: water, kruiden, honing en suiker in een pannetje 15 minuten koken.
Laat de baklava afkoelen en giet de hete siroop erover. Snijd de baklava in stukken op de ingesneden lijnen. Geniet van dit heerlijk nagerecht,
Vervang ook eens de amandelen met walnoten of pistachenoten
Na 15 jaar was ik weer op Samos en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. De Griekse keuken met haar heerlijke gerechten is hier een voorbeeld van.
De Griekse keuken is bekend om haar souvlaki, keftedes en gyros, maar ook de Griekse ovenschotels zoals moussaka en briam zijn beroemd. Hieronder een paar heerlijke Griekse gerechten. Kali orexi, eet smakelijk!
Spinazietaart
Benodigdheden: 1 kilo spinazie, 6 lente-uitjes, 1 el dille, olijfolie, bladerdeeg, zout en peper, peterselieBereiding: verwarm olie in de pan en fruit de uitjes. Was de spinazie, grof snijden en 15 min. koken in water. Roer de dille er door.
Doe drie met olie bestreken laagjes bladerdeeg in een ovenschaal. Voeg de spinazie met dille, zout en peper toe. Dek het geheel af met opnieuw met olie bestreken laagjes bladerdeeg. Bak de taart 45 min op 150 graden. Strooi aan het eind wat kaas of feta over het gerecht. Voeg ter garnering wat peterselie toe.
Spinazietaart |
Tonijnsalade
Benodigdheden: tonijn, ui, olijven, olijfolie diverse groenten als paprika, komkommer, sla, mayonaise, ketchup, peper en zoutBereiding: verdeel de tonijn en groenten op een bord. Besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Maak het af met een sausje van mayonaise en ketchup.
Tonijnsalade |
Briam
Briam is een boeren groenteprutje uit de oven.Benodigdheden (2 pers.): 300 gr. aardappels, halve courgette, halve aubergine, 2 tomaten, 1 paprika, 1 ui, olijfolie, tl. munt, 1 tl. peterselie, zout en peper
Bereiding: schil de aardappels en maak de groenten schoon. Kook de aardappels 15 minuten en verwarm de oven op 160 graden. Snijd intussen de groenten en meng ze. Voeg zout en peper toe. Doe wat olijfolie en een beetje water in een ovenschaal. Doe de groenten en de aardappels er in. Laat het geheel in 90 minuten in de oven. Controleer of het niet aanbrandt. Strooi er tien minuten voor tijd nog wat Parmezaanse kaas over of wat feta bij het opdienen.
Briam |
Aubergineschotel
Benodigdheden (2 pers.): 2 aubergines, 2 uien, 2 rijpe tomaten, 1 el. fijngehakte peterselie, 1 tl. fijngehakte munt, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker, 1 tomaat in plakjesBereiding: Snij de aubergines in plakken en zet ze 1 uur in zout water (tegen de bittere smaak). Bak ze daarna in olijfolie. Verwarm de oven op 160 graden. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui en voeg de fijngesneden tomaten, peterselie, munt en de knoflook toe. Laat het 20-30 minuten sudderen.
Leg het mengsel in een ovenschaal en top het af met een plakje tomaat. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Dien het gerecht op met bijv. feta of strooi 5 minuten voor tijd wat geraspte kaas over het gerecht. Strooi als laatste ter garnering peterselie over het gerecht.
Aubergineschotel |
Gevulde courgette
Benodigdheden (2 pers.): 2 brede courgettes, 1 ui, 2 rijpe tomaten, 1 el. tijm, 1 el. fijngehakte peterselie, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker en een kopje rijst.Bereiding: Snij de courgette in de lengte door en hol hem uit. Bewaar het vruchtvlees. Verwarm de oven op 180 graden, maak een snee in de tomaten en dompel ze in kokend water. Laat ze na 5 minuten schrikken met koud water en haal het vel eraf. (een blik gepelde tomaten kan ook :-))
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg de gepelde tomaten, peterselie, tijm, de knoflook, de suiker en het vruchtvlees van de courgette toe. Laat het 20-30 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Zet intussen de uitgeholde courgette alvast in de warme oven. Vul de courgette en laat zet het geheel nog een half uur in de oven. Kook intussen de rijst en dien het samen op. Strooi er aan het eind nog wat peterselie over.
Gevulde courgette |
Baklava
Benodigdheden: flinterdun bladerdeeg, 2 kopjes amandelen, 1,5 kopje boter, 0,5 kopje suiker, 1 el. kaneelVoor de siroop: 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, 2 kopjes water, kaneel, 1 tl kruidnagel
Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng de amandelen, suiker en kaneel in een kom. Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar vellen ingevet bladerdeeg in. Vervolgens een deel amandelmengsel en ingevette bladerdeegvelletjes afwisselen. Sluit af met 6 bladerdeegvelletjes. Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de bovenkant (dun insnijden) en besprenkel het met een beetje water. Zet de ovenschaal een uur in de oven.
Siroop maken: water, kruiden, honing en suiker in een pannetje 15 minuten koken.
Laat de baklava afkoelen en giet de hete siroop erover. Snijd de baklava in stukken op de ingesneden lijnen. Geniet van dit heerlijk nagerecht,
Vervang ook eens de amandelen met walnoten of pistachenoten
Baklava |