Doorgaan naar hoofdcontent

Duitse lekkernij in Namibië



Was het de hitte of de plotselinge koorts die kwam opzetten dat ik geen stap meer kon zetten. Had ik misschien een zonnesteek? Eén ding was zeker: ik was zo beroerd tijdens de beklimming van Duin 45 dat ik al snel afhaakte. Het leek wel of ik een rugzak van 100 kilo op mijn rug had. Ik wilde nog wel genieten van dit bijzondere landschap, dus wandelde ik enigszins verdwaasd door het prachtige woestijnlandschap.

Duin 45 Namibië 
Ik was blij dat ik uiteindelijk plaats kon nemen in de safaritruck richting Swakopmund. De temperatuur zakte met de minuut van zo'n 45 graden naar 15 graden in Swakopmund. Het was er mistig en troosteloos, en zo voelde ik me ook. Ik dook gelijk het bed in nadat ik de sleutel van de hotelkamer had gekregen. Mijn vriendin ging Swakopmund verkennen. Ik zag haar pas de volgende ochtend weer. En ik voelde me kiplekker, de koorts was weg uit mijn lichaam en mijn maag was tot rust gekomen. Ik nam uit voorzorg alleen een kopje thee als ontbijt.

Ooit was Namibië een Duitse kolonie en de plaatsen Swakopmund en Lüderitz herinneren hieraan. Ook behoorde het land korte tijd tot Zuid-Afrika, heette het Zuidwest Afrika, en leed het als zodanig ook onder de Apartheid. In Namibië spreken ze behalve Duits ook Zuidafrikaans. Tijdens een wandeling door Swakopmund zie je duidelijk het Duitse verleden. De vele vakwerkhuizen geven je het gevoel dat je in een slaperig stadje in het Zwarte Woud bent beland. Zelfs de straatnamen, zoals Wöhrmann straat en Bismarck straat, zouden doen vermoeden dat je in Duitsland bent. En een prettige bijkomstigheid is dat ze hier ook Duitse zoete lekkernijen hebben. En daar hou ik van.


Schwarzwalder Kirschtaart 

Mijn vriendin en ik besloten een wandelingetje te maken door Swakopmund. Het was nog steeds koud en mistig. Het was hier niet te vergelijken met wat we van Namibië hadden gezien tot dan toe. We besloten de plaatselijke Duitse lekkernij te gaan proberen, want dat was een van de goede dingen uit Duitsland die je hier ook kon krijgen. Mijn maag schreeuwde om eten inmiddels. We namen plaats op het terras van een gemütliche Stube. We bestelden een koffie en een Schwarzwalder Kirschtorte. Onze bestelling werd gebracht door een Afrikaanssprekend meisje dat direct merkte dat ze ons kon verstaan. "Ek kan praat met jullie in my eie taal', zei ze vrolijk. De taart was de lekkerste die ik ooit had gehad. Of zou dat komen dat ik zo'n trek had omdat ik anderhalve dag niets had gegeten. Intussen deed de zon ook zijn best om de mist te verdrijven.

Mocht je niet van Schwarwalder Kirsch houden en ook geen zin hebben in het typische Duitse van deze stad, dan kun je nog verschillende andere activiteiten ondernemen hier, zoals sandboarden in de duinen rondom Swakopmund, quad rijden, een township bezoeken of nog een vlucht maken per cessna over de duinen van de Sossusvlei. Er zijn ook prachtige stranden voor als de zon echt doorbreekt.



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La