Doorgaan naar hoofdcontent

De hersenen van Castro

De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Ché Guevara

Deel 2: Ernesto 'Che' Guevara

Twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto Granado, gaan in 1952 samen op reis door Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. Guevara hield daarvan een dagboek bij dat is verschenen onder de titel "Op de motor door Latijns-Amerika" en verfilmd als "The Motorcycle Diaries".
Deze reis was het begin van een beslissende wending in het leven van Guevara. Hij zag veel armoede en ongelijkheid tijdens zijn tocht en besloot hier iets aan te doen. Hij ging hierbij geweld niet uit de weg. Zo werd hij van een student medicijnen guerrilastrijder tegen het onrecht.

Via Guatemala, waar hij de de naam El Che (de Argentijn, later afgekort tot Che) kreeg, kwam hij terecht in Mexico. Hier ontmoette hij Raul, de broer van Fidel Castro, en sloot zich via hem aan bij de Beweging van de 26e juli van Castro en werd een van de vertrouwelingen van Fidel. De grote invloed op Castro bezorgde hem de naam 'de hersenen van Castro'.

Nadat Castro de macht had gegrepen op Cuba bekleedde Che diverse functies, maar al snel verveelde hij zich en zocht de revolutie weer op. Via Congo en andere omzwervingen vond hij uiteindelijk zijn graf in Bolivia waar hij door de CIA werd geëxecuteerd.

De revolutie leeft op Cuba nog steeds

Che groeide uit tot een cultheld en pronkt op menig t-shirt, vlag en honkbalpet als de ultieme rebel, maar dat hij geen lieverdje was bleek uit het feit dat hij eigenhandig deserteurs en politieke gevangenen vermoordde. Echter is de politieke betekenis van Che ondergeschikt geraakt aan zijn sociale, waarin hij streed tegen onrecht. De vroege dood door executie en zijn charisma  maakten hem niet alleen geliefd bij communisten en armen van Zuid-Amerika die hem als een Messias zagen, maar ook bij hippies die een icoon zochten.

Mausoleum Che in Santa Clara

De overblijfselen van Che zijn in oktober 1997 met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Lees ook deel 1: Hemingway en deel 3: El Comandante

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be