Doorgaan naar hoofdcontent

Tanji - vishoofdstad van Gambia

Na een lange bushwandeling komen mijn vriendin, onze gids Andy en ik aan in het vissersdorp Tanji. We lopen de hoofdstraat in, een brede zandweg met links en rechts huisjes, winkeltjes en een cafeetje.

Tanji - Gambia

We zijn al een tijdje door onze voorraad water heen dus kopen we een zakje water, prikken er een gaatje in met de tanden en slurpen het leeg. We lopen verder met het zakje in de hand en kijken of er ergens een prullenbak staat waar we het kwijt kunnen. Andy gebaart ons om het op straat te gooien, zoals elke Gambiaan dat doet. Een vreemde gewoonte in onze ogen, maar na enige aarzeling laten we de zakjes op straat vallen. We lopen verder door het mulle zand van de hoofdstraat richting het strand.


Tanji - Gambia

Vanaf een plateau hebben we een mooi overzicht over wat zich voor ons afspeelt. De geur van zout en vis en de prachtige zonsondergang versterken het magische schouwspel van bootjes en levendige bedrijvigheid van krioelende mensen op het water en op het strand.

Zeven dagen per week wordt hier in Tanji het grootste deel van de vis van Gambia verhandeld. De ‘catch of the day’ bestaat o.a. uit haring, ladyfish, bongavis, barracuda, makreel, red snapper en catfish en wordt door de vissers in de namiddag binnengebracht. Het strand en het water liggen dan vol met kleurrijke piroques, kleine houten vissersboten.

We lopen eerst langs de rokerijen. Hier wordt voornamelijk Bongavis houtgerookt op grote stenen barbecues. Er zijn geen fabrieken of andere bedrijfjes, het roken vindt plaats in de open lucht, soms in een hutje, gedeeltelijk overdekt met een golfplaten dak.

Vissers Tanji - Gambia

Onze gids Andy pakt een vis van de stapel en begint hem met de hand te fileren. Hij proeft of ie goed smaakt en geeft ons vervolgens een aantal graatloze stukjes. Na een kort gesprek met de rokers en een paar vissen verder, lopen we verder richting het strand. We zijn inmiddels wel een paar dalasi (Gambiase munt) armer.

Twee meisjes voegen zich bij ons terwijl we over het strand lopen. Ze steken hun hand uit ten teken dat ze hand in hand met ons willen lopen. De in Westerse kleding gestoken meiden blijken een tweeling te zijn van elf jaar. Ze spreken vloeiend Engels waaruit blijkt dat ze goed geschoold zijn, wat niet zonder meer vanzelfsprekend is in Gambia. Hand in hand lopen we met hen over het strand.

Tanji - Gambia

We zien dat de mannen de vis aan wal brengen en dat de verwerking en verkoop meest door de vrouwen gebeurt. De vis die vervoerd moet worden, voor export of de eigen markt, wordt opgeslagen in grote diepvriezers. Grote ijsblokken moeten het geheel koel houden.
Behalve vis verkoopt men hier ook groente en fruit en dus kopen kopen we, om onze dorst te lessen, een paar verse sinaasappels. Intussen hebben zich meer kinderen aangesloten bij ons. Ze vragen om “mintie mintie”, snoepjes die voor hen pure luxe zijn, en geld voor een voetbal die net stuk is gegaan.

Vissersboot Tanji - Gambia


De zon zakt inmiddels verder weg en tikt de oceaan aan. Het is bijna donker dus we besluiten om terug te gaan. Langzaam lopen we richting de verharde weg, waar onze chauffeur Ali Baba met zijn taxi staat. Eigenlijk heet hij geen Ali Babi, het lijkt erop, maar voor ons klinkt Ali Baba beter en is het makkelijk te onthouden. Zelfs Andy noemt hem al zo en Ali vindt het prima, hij moet er zelf om lachen. 

Tanji - Gambia

We zeggen tegen de kinderen dat ze hun ouders weer moeten gaan opzoeken, maar ze lopen toch helemaal mee totdat wij op de achterbank van de Audi 80 zitten, een zeldzaamheid tussen alle Mercedes taxi’s. De kinderen krijgen nog wat versnaperingen en Andy maant ze nu toch echt weg te gaan.

We krijgen nog fruit van Andy en werpen de schillen achteloos uit het raam......




Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be