Doorgaan naar hoofdcontent

Full speed door Bangkok

Daar sta je dan met zijn drieën. Voor het eerst in de metropool Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Je wilt zoveel mogelijk zien in een paar dagen, want misschien kom je er voorlopig niet meer. We wilden in ieder geval het Koninklijk Paleis zien. Dat is toch wel het minste dat je gezien moet hebben als je Bangkok bezoekt. En welk vervoermiddel kies je dan? In plaats van de bus, taxi, metro, skytrain of taxiboot te nemen, besloten wij om een tuktuk-rit te ondergaan. Je bent tenslotte in de stad waar deze gemotoriseerde riksja is uitgevonden.

Tuk tuk's Bangkok

Een vrije tuktuk was snel gevonden. Ze stonden in een rij opgesteld te wachten op klandizie. Er was echter een klein probleem: De achterbank was niet echt berekend op drie volwassenen. Maar de chauffeur, die zijn Bahts al zag vervliegen, zei: 'Tree people, no problem.'

Na een beetje passen en meten zaten we uiteindelijk op elkaar gepakt op de achterbank van de overdekte brommer.
De chauffeur begon direct de rijden en voor we het wisten, zaten we vastgedrukt tegen de rugleuning en slingerden we met de kolderieke driewieler als een raket door het drukke lawaaiige verkeer, terwijl we de uitlaatgassen van het verkeer inademden.
De chauffeur had het gas er vol op en we werden van links naar rechts gegooid op de achterbank. We grepen ons vast aan de stangen van de overkapping. We passeerden auto's alsof ze stil stonden en deden wedstrijdjes met brommertjes en andere tuktuks.


Per Tuk Tuk door Bangkok

We hadden geen idee waar we heen gingen. We hadden ook nog niet de kans gehad om te vragen of hij ons naar het Koninklijk Paleis zou willen brengen. Gelukkig heeft Bangkok verkeerslichten en stopte onze chauffeur ook nog voor het rode licht. We konden even ademhalen. Ik probeerde me overeind te werken om de chauffeur aan te spreken. Deze keek niet achterom, maar was gefocust op het rode licht, de gashendel onafgebroken open en dicht draaiend. Het karakteristieke toektoek-geluid was duidelijk hoorbaar. Net toen ik me voorover gebogen had, sprong het licht op groen. De driewieler schoot weg en ik lag gelijk weer in de armen van mijn broer en vriendin. We gierden het uit.

Liggende Buddha - Bangkok

Met de volgende verkeerslichten in zicht begon ik alvast richting onze chauffeur te bewegen. Nadat we stilstonden tikte ik de beste man op de schouder. Gelukkig, hij draaide zich om.

'We would like to go to the palace', zei ik. Hij schudde zijn hoofd.
'No no not possible, palace closed this morning'
 'Closed?' vroeg ik verbaasd.
 'Yes, open in the afternoon. I bring you to a temple'.
 'Eeh, okee.......,' zei ik enigszins verbouwereerd.
 Even later stopten we bij een tempel met een grote Buddha ervoor.
 'This is the temple of the Big Buddha', zei de chauffeur. 'You have 20 minutes, then we go.'

 En zo werden we de gehele ochtend rondgereden: van de ene (onbekende) tempel naar de andere, langs marktjes waar we vogeltjes moesten loslaten uit een kooitje en langs kleding - en juwelierszaken. We hoefden hier echter niets te kopen als we er maar even doorheen liepen. Later bleek dat de tuktuk-chauffeur een kleine vergoeding krijgt van de winkels voor het afzetten van toeristen, zodat hij brandstof voor zijn tuktuk kan kopen. 

Uiteindelijk kwam ons doel in zicht. De chauffeur zette ons netjes af bij het Koninklijk Paleis. Natuurlijk was het paleis al de hele ochtend open. Maar het ritje met de tuktuk had ik niet willen missen.
Paleis - Bangkok
Ondanks dat we weinig bezienswaardigheden tijdens het tuktuk avontuur gezien hebben, hebben we Bangkok wel beleefd. Behalve de hectiek en de chaos van de stad van dichtbij te hebben meegemaakt, hebben we ook de geuren van deze kleurrijke, bruisende en broeierige wereldstad tot ons genomen. En bovenal hebben we veel lol gehad. Het was een geweldige ervaring. Ik zou iedereen die Bangkok bezoekt een ritje met de tuktuk aanraden.
Tip: wil je de tuktuk alleen als taxi van A naar B, spreek dit dan af met de tuktuk-chauffeur en laat hem bevestigen dat je 'No stops' wilt.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be