Doorgaan naar hoofdcontent

Eregalerij en poppenhuizen

Het Rijksmuseum is groot en het is daarom haast onmogelijk om de vele soorten kunstwerken in één dag te bezoeken. Plan daarom bij voorkeur van te voren wat je wil zien en geef die onderdelen al je aandacht. Ik ging deze keer voor de Eregalerij en de poppenhuizen. 

Eregalerij Rijksmuseum Amsterdam 

De lange Eregalerij, waarin de topstukken van de grote meesters van de 17e eeuw in de zijkabinetten hangen, eindigt bij de Nachtwachtzaal. Rembrandts meesterwerk de Nachtwacht is een groepsportret van een compagnie Amsterdamse 'schutters', de burgerwacht van de stad. Rembrandt maakte het schilderij in 1642 voor hun verenigingsgebouw, de Kloverniersdoelen. Bijzonder aan dit schilderij is dat de schutters marcherend zijn weergegeven. Geportretteerden stonden of zaten tot dan toe altijd stijf naast elkaar. Rembrandt voegde zelf figuranten toe om het schilderij te verlevendigen. Een voorbeeld hiervan is het meisje in het wit, dat gezien wordt als de mascotte van de schutters.

Nachtwacht Rijksmuseum Amsterdam

Een bijzonder schilderij is 'De magere compagnie'. Dit schilderij is door twee schilders gemaakt. Frans Hals tekende voor de opdracht, maar kreeg ruzie met de schutters die hij schilderde. Pieter Codde maakte het schilderij af. Hij imiteerde de stijl van Hals. Links is Hals' deel en rechts het deel van Codde.

De magere compagnie Rijksmuseum Amsterdam

In de zijkabinetten hangen beroemde werken van o.a. Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Pieter de Hooch.


De bedreigde zwaan Asselijn - Melkmeisje - Vermeer - Stilleven met kalkoenpastei - Claeszo

Het Rijksmuseum bezit drie poppenhuizen. De poppenhuizen, die een goed beeld geven van de inrichting van chique huizen in de 17e eeuw, waren geen kinderspeelgoed, maar de liefhebberij van een volwassen, meestal rijke, vrouw. Een poppenhuis was destijds soms net zo duur als een echt grachtenpand.

Het bekendste poppenhuis is dat van Petronella Oortman, een rijke Amsterdamse dame.
Bijzonder aan dit poppenhuis is dat alle onderdelen precies op maat zijn gemaakt, op dezelfde manier en in hetzelfde materiaal als hun voorbeelden in het groot. Petronella bestelde mini-porselein in China en liet meubelmakers, glasblazers, zilversmeden, mandenmakers en kunstenaars haar poppenhuis aankleden, wat een zeer kostbare zaak was.

Het tweede 17de-eeuwse poppenhuis, van Petronella Dunois, is samengesteld uit kant-en-klare onderdelen, waaronder veel miniatuurzilver. Het derde poppenhuis, uit de 18de eeuw, is bijzonder omdat de buitenzijde is vormgegeven als een echt herenhuis in plaats van een kast.

Poppenhuizen Rijksmuseum Amsterdam



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be