Doorgaan naar hoofdcontent

Serrekunda markt

Wie het chaotische Afrikaanse stedelijke leven van Gambia wil meemaken mag Serrekunda niet missen. Serrekunda is ontstaan uit negen kleinere plaatsen die nu de grootste stad vormen met 250.000 inwoners. De stad groeit nog steeds en er zullen nog meer omringende plaatsen worden opgeslokt. Elke dag vindt hier de grootste markt van Gambia plaats.

Trek tenminste twee uur uit voor een bezoek aan de markt en neem een gids mee. Hij kent de weg door dit doolhof, is op de hoogte van de gebruiken, kan allerlei eigenaardigheden vertellen, zorgt ervoor dat je niet wordt belaagd en weet ook waar je de beste foto's kan of mag maken.

Wij gingen op pad met Andy en chauffeur Ali Baba, door ons zo genoemd omdat we moeite hadden met zijn echte naam. Hij vond het prima en zelfs de gids noemde hem nu zo.

Serrekunda markt 

We namen plaats op de achterbank van de Audi 80, een uitzondering onder de taxi's die voornamelijk bestaan uit Mercedes. Een ritje met een taxi is zeker aan te raden. Het staat soms garant voor een avontuurlijke en hilarische rit.
De deurbekleding wapperde lichtjes op het deinen van de auto en kon elk moment uit elkaar vallen, want de stof was compleet vergaan. De hendel voor het openen van de ramen ('automatic') ging rond zodat we ons eigen raam op de juiste stand konden zetten. Geen enkele dashbordmeter werkte nog en de voorraad benzine was minimaal. This is Gambia!

Koffie voorbereiden 

Na een kleine 20 minuten werden we in de drukke straat tegenover de ingang van het overdekte deel van markt afgezet. Samen met Andy liepen we de jungle van de markt binnen. Het is een chaotische maar gezellige drukte.
De kleurrijke markt bestaat uit een wirwar van steegjes, die deels overdekt zijn. Zonder gids verdwaal je hier al snel en ben je misschien geneigd om om te keren. Ga vooral vroeg, dan zijn er nog niet veel toeristen en is het nog relatief rustig. Elk deel heeft zijn eigen producten en je kunt hier werkelijk alles kopen: specerijen, fruit, mobieltjes (ja, de Nokia's die wij al 15 jaar niet meer hebben), vlees, sieraden, levende kippen en kleding (tweedehands uit Europa).

Serrekunda markt 

Geniet van een kopje China green tea. Dit is thee getrokken van blaadjes en die tot vier keer wordt gekookt in een theepotje op houtskool. Vervolgens gaat er veel suiker bij en wordt de thee van grote hoogte geschonken is een espresso glaasje. Ook de koffie wordt uit een klein glaasje of bekertje gedronken. Voordat men de koffie drinkt wordt er munt en suiker aan toegevoegd en wordt de koffie een aantal keer heen en weer gegoten tussen twee glaasjes.

Een bezoek aan de markt is zeer aan te raden voor de bezoeker die geïnteresseerd is in meer dan zon en strand. Het is een echte belevenis en geeft een goede indruk van het marktleven van de Gambianen.

Onze gids Andy is aangesloten bij een collectief van gidsen en werkt vanuit een kantoortje dat is gevestigd tussen de hotels De Kairaba en Senegambia in Kololi.


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be