Doorgaan naar hoofdcontent

Havana

Capitool Havana
Havana bruist!

San Cristobal de la Habana is de hoofdstad van het Caribische eiland Cuba. Havana is een van de interessantse steden van dit eiland dat nog steeds de tijd van de revolutie ademt.
Havana Vieja (de oude stad) ondergaat een opknapbeurt aan diverse koloniale en monumentale gebouwen. Dit wordt allemaal bekostigd door de UNESCO. Havana staat op de erfgoedlijst van deze organisatie. Het oude centrum is prima te voet te belopen. Neem ook de tijd om verder te gaan dan de opgeknapte buurten en loop binnen in de veelal vervallen gedeelten van deze stad, waar mensen nog op straat leven en de tijd lijkt stil te staan.


Het Capitolio staat in het centrum van de stad. Hier is het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu gevestigd. Het is een kopie van het Capitool in Washington. In het centrum staan verder gebouwen uit verschillende tijden.
De Malecon is een acht kilometer boulevard die de oude stad verbindt met de buitenwijken. Je vindt hier vooral flanerende mensen, muzikanten en ze dient als ontmoetingsplaats voor Cubanen. Een tochtje met een Amerikaanse oldtimer over deze boulevard mag niet ontbreken.


Plein van de Revolutie - Havana
Het plaza de la Revolucion is een groot kaal plein waar Fidel zijn ellenlange speeches hield. Het plein ademt revolutie. Rond het plein liggen diverse overheidsgebouwen waarvan het Ministerie van Binnenlandse Zaken de opvallendste is. Op de gevel prijkt een enorme ijzeren afbeelding van Che Guevara, de held van de revolutie. Hier staat tevens het hoogste bouwwerk van de stad, het José Martí-monument, dat bestaat uit een 109 meter hoge toren en een 18 meter hoog standbeeld van de nationale held.


Havana was ook een van de lievelingssteden van Ernest Hemingway. Hij verbleef hier een lange tijd en schreef hier een aantal van zijn boeken. Hij had een eigen kamer in hotel . Hij bracht ook uren door op zijn boot, de Pilar, voor de kust van Cojimar. De inwoners van dit dorpje aan de kust, 10 km ten oosten van Havana, hebben er te zijner ere een monument opgericht. Ook de Bodeguita del Medio en El Floridita, waar Hemingway zijn geliefde cocktail dronk, ademen nog de geest van hem.

Bodeguita del Medio - Havana

Sigaren en rum zijn onlosmakelijk verbonden met Cuba. De Cubaanse sigaren staan bekend als de beste ter wereld. In de Partagasfabriek worden ze nog met de hand gerold. Rum wordt gebruikt als basis voor de vele cocktails. De mojito en de cuba libre zijn Cuba's bekendste, maar ook de daiquiri wordt hier veel gedronken en was favoriet bij Hemingway.



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be