Maleisië: Borneo

Maleisisch Borneo is verdeeld in Sarawak en Sabah. Een ander deel is Indonesisch. Tevens ligt op het eiland het oliestaatje Brunei. De enige stad van betekenis is Kuching. Verder is er veel natuur op Borneo.

Bako National Park Borneo
Maleisisch Borneo

Bako NP
Een van de kleinste parken op Sarawak is Bako NP, maar wel een met veel variatie. Alle flora die je op Borneo tegenkomt, vind je hier. Je kunt er mooie wandelingen maken door de jungle. Als je daarna moe en bezweet bent krijg je als beloning een fantastisch uitzicht op de Zuid Chinese zee, waarin je even kunt afkoelen.
Er leven diverse dieren, maar de belangrijkste die je tegen kunt komen is de neusaap, ook wel Orang Belanda (Hollandse aap) genoemd door de lokale bevolking.


Iban Borneo
Batang Ai
De Iban vormen de grootste etnische bevolkingsgroep van Sarawak. Vroeger stonden ze bekend als de ´Koppen-snellers´. Deze bevolkingsgroep leeft met meerdere families in een longhouse. De Iban is een sociaal volk en feesten en dansen is erg belangrijk voor ze. Bezoekers van een longhouse worden verwelkomd met rijstwijn en er wordt samen gedanst. De Iban bevolking kan bezocht worden nabij het Batang Ai stuwmeer. Het is ook mogelijk om bij een longhouse te overnachten.

Orang Oetang Borneo

Andre van Luttikhuizen